Hvad skal en altan kunne holde til?

Det er vigtigt, at en altan kan holde til det, den skal. For nye altaner er der faste regler for, hvor mange kilo den skal kunne bære, men gamle betonaltaner havde ikke de samme krav at leve op til, da de blev sat op. Derfor må man i dag teste deres bæreevne, så de ikke falder ned og forårsager ulykker. I dette blogindlæg kan du få svar på, hvad en altan skal kunne bære, og hvordan man tester bæreevnen for altaner.

Anbefal

I MiNRÅDGIVNING tester vi altaners bæreevne for at se, hvad de kan holde til. Det gør vi ved hjælp af fyldte vandbeholdere. Det kan du se billeder af længere nede i blogindlægget, men først vil vi se på, hvad en ny altan egentlig skal kunne holde til.

Parkér en lille bil på din altan

Hvad en altan skal kunne bære, kommer an på størrelsen, for man måler bæreevnen pr. kvadratmeter. En almindelig altan skal populært sagt kunne bære en lille bil. Den skal nemlig kunne holde til 375 kg pr. m2. Det kan hurtigt løbe op på godt et ton, hvis altanen bare er 3 m2.

Stål eller aluminium skal bære det samme

Man kunne få den tanke, at en let altan lavet af aluminium kan bære mere end en tungere stålaltan, men sådan er det ikke. Begge typer af altaner skal nemlig kunne holde til den samme vægt. Bæreevnen på de 375 kg pr. m2 er altså uafhængig af, hvad altanen i sig selv vejer, og hvilket materiale altanen er lavet af. Man behøver derfor ikke at vælge aluminium frem for stål, fordi materialet er lettere. Der er stadig de samme krav til bæreevne.

Hvor kommer tallet 375 kg fra?

Det er en EU-norm, der på baggrund af beregninger og analyser sætter standarden for, hvad en altan skal kunne bære. Dansk standard er navnet på den enhed, der varetager reglerne i Danmark. Den tekniske chef i MiNRÅDGIVNING sidder med i et ståludvalg i Dansk standard på grund af erfaringen med stålaltaner. Det giver MiNRÅDGIVNING mulighed for med det samme at være opdateret på, hvad der sker af lovændringer og nye regler.

Faktisk er tallet fra EU sat til en bæreevne 250 kg pr. m2. At tallet ender på 375 er fordi, at der er en række sikkerhedsmarginer flere steder i byggeprocessen. I forhold til bæreevnen er sikkerheden på 1,5 – dvs. at de 250 kg ganges med 1,5 som en ekstra sikkerhed. Det bliver til tallet 375 kg.

Gamle altaner har ikke samme bæreevne

Ældre betonaltaner er blevet bygget, før der kom de krav til bæreevne, der er i dag. De altaner er sat op mellem 1900 og frem til 60’erne. I medierne har der inden for det sidste års tid været flere sager med tragiske ulykker, hvor gamle altaner er faldet ned, fordi de ikke kunne bære det antal mennesker, der stod på altanen. Det skyldes bl.a., at materialerne er blevet for gamle og tærede.

Når man tester gamle altaners bæreevne, er det for at finde ud af, hvor mange personer det anbefales at være på altanen. Derefter sætter man et skilt på altandøren med det anbefalede antal. På den måde kan man undgå ulykkerne.

De gamle betonaltaner er typisk mindre end de altaner, vi bygger i dag, så derfor skal de heller ikke kunne holde til så mange – det er der heller ikke plads til.

Ingen regler om tilsyn med gamle altaner

I dag er der ikke lovkrav om, at der skal føres regelmæssigt tilsyn med gamle betonaltaner. Det er der heldigvis god grund til at tro på snart ændrer sig. Det kan nemlig virke mærkeligt, at der ikke er tilsynspligt med noget så vigtigt som en altan, hvor det kan gå rigtig galt, hvis den falder ned.

Vi tester bæreevnen med vandtanke

Der er flere måder, man kan teste en altans bæreevne. Grundlæggende handler det om at få en masse kilo på altanen. Når vi tester en altans bæreevne, bruger vi vand som vægt. Vi sætter 2 vandtanke på paller fast foran på altanen med en kranstrop.

Alt efter hvad altanen skal kunne bære, fylder vi vand i dunkene. Vi kan teste 2 tons i 2 vandtanke med 1000 l i hver. Når tankene er fulde af den rigtige mængde vand, hæver vi dem en lille smule over jorden – der er ikke grund til mere end 5 cm for at teste bæreevnen.

En altan er som en kiks

Det slider ikke på altanen, når dens bæreevne bliver testet. Det er ikke sådan, at nogle af materialerne bliver trætte, eller at det slår revner, når man tester den med vandtankene. En altan er nemlig som en kiks: Den knækker ikke langsomt og bøjer først. Når den falder ned, så falder den pludseligt og med det samme. Derfor er der endnu større grund til at teste altanerne løbende, for det er det, der er med til at gøre et altankollaps så farligt. Derfor holder vi også godt afstand, når vi tester altanernes bæreevne.

Læs mere om, hvordan vi arbejder, når vi giver en vurdering af altaners tilstand og sikkerhed her.

 

Anbefal

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.